Начало > Новини > Съдържание

Мерките за предварителна обработка при процес на печат с мастило

Jun 27, 2017

В сравнение с традиционния процес на печат, мастиленият печат значително се подобри и подобри в производствения процес, цената, точността, реализирането на многоцветен печат, разнообразието и малките партиди, широко използвани в памучния текстил , текстил от вълна, коприна и други текстилни текстилни влакна полиестерни текстилни изделия , постепенно се превръщат в основен пазар на печата.


cotton textile fabric supplier

мастилено-струен печат


polyester textile supplier

мастилено-струен печат


digital printing media

мастилен печат материал


За да се подобри качеството на окончателното отпечатване, процесът на отпечатване, подходящ за изпълнение на следните изисквания, текстилните изделия се обработват с мастилено-струен печат , а това изделие се състои основно от няколко текстилни материала, за да се изследва обработката на мастилено-струен печат .

Памучното платно има предимствата на меко блясък, мека текстура, силна трайност и добър цвят. Те са най-ранният и най-съвършения и зрял процес в традиционния процес на печат.

Процесът на мастилено-струйно отпечатване включва основно предварителна обработка на текстил, сушене, печат, сушене, изпаряване (120 ° С, 8 минути, фиксиране на реактивните багрила), процеси на измиване и сушене. Поради това памучните текстилни продукти могат да отговорят само на специалните изисквания за мастилено-струен печат и традиционен процес на печат, стига тяхната печатаемост да е гарантирана.

Например, процесът на мастилено-струйно печатане, прехвърлянето на мастило върху повърхността на памучния плат е чрез формата на спрей на дюзите, така че да се печата в ранния стадий на помощните материали за памучни текстилни материали (при предварителна обработка на повърхността) при добавяне на сгъстител на алгинат, за намаляване на струята на памучни тъкани, подобряване на прецизността на памучния текстилен печат. В същото време, но също така да се гарантира, че алкалната среда на повърхностни влакна текстил и мастило комбинация и печат цех на температура и влажност в определен диапазон (Общи изисквания за мастилено-струен печат, когато температурата се поддържа 18 до 25 ° C, на относителната влажност е по-голяма от 50%).

Влакнестата влакнести повърхностна структура от пластови слоеве, така че за печат на вълна текстил, ключът е дали изсушаването на повърхността гладка и цвят обикновено се постига чрез подобряване на нейната адсорбционна способност на повърхността на мастилото.


На първо място, трябва да подобрите процеса на оразмеряване на текстил . Текстил печат преди печат, за да се подобри повърхност влакна и мастило намокряне, адхезия и втвърдяване ефект, като същевременно се предотврати проникване на мастило, това се нарича предварителна обработка или предварителна обработка. Вълните текстил са тънки и трябва да бъдат покрити с определено количество паста и да се придържат към повърхността на влакното. Сега се използва често за суспензия с 9% натриев алгинат, натриева алгинатна паста, докато се добавя част от добавките в съответствие с определена пропорция (45% препарат от натриев алгинат паста, урея, глицерол, натриев сулфат 3%, разтворител вода). Разбира се, твърде много от целулозата, адсорбирана върху повърхността на влакната, също може да предотврати контакт с мастило и влакна, в крайна сметка ще доведе до това, че мастилото не може да бъде адсорбирано върху повърхността на текстила, отпечатването е причинено от избелване, ,


Както вече беше споменато, структурата на масата на повърхността на влакната е ключът към влиянието на цвета, така че да подобрим повърхностната структура на влакната от вълна от нискотемпературни добавки, така че да се разхлаби, да увеличи адхезията между повърхността на влакната и мастилото. Обикновено използвайте помощно TCEP за боядисване на вълна за обработка на вълнени тъкани (с размери преди и след етапа на оцветяване с пара) чрез химична реакция, унищожавайте дисулфидната връзка на влакната от косми от влакна, подобрявате порьозността, подобрявате последващия ефект на оцветяване и оцветяване. Докато използването на нискотемпературни добавки, площта на увреждане на влакната структура не е селективен печат, това ще доведе до отпечатване на текстил в процеса на измиване на непечатна площ цвят феномен, необходимостта от добавяне на анти оцветяване агент за подобряване на печат процеса на измиване и боядисване; промяната на повърхността на влакнестата структура в същото време, ще намали ефекта на блясъка на текстилната повърхност.

Разбира се, добавянето на нискотемпературни добавки към печатарското мастило може ефективно да избегне тези недостатъци, което е едно от изследователските насоки за мастилено-струен печат .


За текстилните текстилни мастила от копринен текстил качеството на печат се измерва главно от два аспекта: остротата на очертанията на цветята и интензивността на цвета на печатния цвят. Подобно на памучния текстил, трябва да предотвратим прехвърлянето на печатарското мастило върху повърхността на копринените тъкани и също така да осигурим ефекта на печатарското мастило върху повърхността на копринените тъкани. От гледна точка на характеристиките на копринените влакна, когато сме в процес на оразмеряване, имаме по-високи изисквания за състава на пастата и пропорцията на всяка помощна съставка.

При текстилния печат на коприна ние обикновено използваме сгъстител P3 и сгъстител DGT-7. Съотношението на размера на паста, но също така и на дебелината на текстил, коприна текстил от дебелината може да бъде разделена на океан въртящи се тъкани и други тънки тъкани с дебелина сатен и др.


За предене на океана и други тънки текстилни тъкани поради малката и тънка тъкан на абсорбиране на влага, лесно проникване на мастило, за поставяне на селекция, така че изборът на материали за задържане на водата с добри резултати, докато пастата трябва да бъде включена в частта от синтетичен сгъстител , за да се подобри задържането на вода, да се подобри текстил цвят ефект на паста, за да се избегне кървене на феномена на. Също така, изискванията за избор на паста имат добра овлажняваемост и пропускливост на тъканите в ранния стадий на обработка, което в крайна сметка ще повлияе лесно на пастата върху повърхността на текстилното фолио: степента и дебелината на тънката паста ще намали равномерността на повърхността; прекалено дебела ще повлияе на цветната устойчивост на печат. При нормални обстоятелства скоростта на образуване на тънки тъкани е около 3,5%.


За да се осигури последващата реакция на повърхността на печатарското мастило и текстилните влакна и да се подобри устойчивостта на цветовете, ние също така се опитваме да контролираме стойността на рН на суспензията, да избягваме мастилото във водата преди хидролизата и да реагираме при процеса на варене на багрила и текстилни влакна повърхността на мастилото, подобрете ефекта за фиксиране на цветовете.