Начало > Новини > Съдържание

Разликата между дигитален печат и традиционните печат

Sep 10, 2015

Дигитален печат операции се премества в традиционните печат растения и купи малък цифров печат оборудване за допълване на оборудване за производство на дигитален печат. Използване цифрови полиграфично оборудване да отговарят на всяка бизнес нужда. В рекламната индустрия за години и натрупани много рекламни фирми и рекламодатели ресурси, подкрепени от тези ресурси, на базата на традиционните магазини за печат, цифрово управление, става развитието на фирмата. Но зад бързото развитие, проблеми започва да повърхност.

Намалява оперативните разходи, интегриране на компанията съществуващи бизнес ресурси, бизнес ред на средната поръчка рязко нарасна. Традиционните печатни фабрика на човешките ресурси могат да бъдат привлечени с помощта на кратък сезон, Допълнителният персонал. И използването на традиционни печат оборудване за да се компенсира липсата на дигитален печат на обработката, ресурси да се допълват взаимно.

Въпреки че този модел намалява оперативните разходи и да се максимизират ресурси, но защото оттеглянето на дигитален печат магазин, компанията бизнес, бизнес на компанията обхвата, не е благоприятна за развитието на компанията.

Дигитален магазин с бизнес модел, фокусирани върху първоначалното производство дигитален печат в традиционните печат, съкращаване магазини, покупка компактен цифров печат оборудване, цифрови бърз печат бизнес да предприеме в същото време, също получи като традиционните печатни бизнес магазини с този вид на модел за развитие има очевидни предимства.

Център на големи цифрова магазини може да има всички предимства на първия вид на модел на развитие на цифрови фабрика.

Малки цифрови изрично печат магазини наоколо, поради намален размер, намалени оперативни разходи, човешките ресурси инвестициите няма да бъде много голяма, ще продължи да играе ролята на бизнеса в. Могат да се справят с всички видове на малки цифрови бърз печат бизнес, голям бизнес се изпраща директно на цифрови фабрика. По размер на магазини, комбинирани с обхвата на дейността на цялата компания разширява.

Тъй като има повече бизнес обекти, може да бъде по-внимателен и бързо обслужване. Чрез своя мащаб на различен сегмент за съществуващи клиенти, управлението и координацията на вида на развитие модел мениджърите трябва да отделят повече енергия и взаимодействие между бизнес процеси и управление трябва да се направи добре.